Презентація Всеукраїнського Проекту ПРОСТО НЕБИЛИЦІ 2019

  • 18 Грудня, 2019

Проект реалізовується упродовж дев’яти років поспіль. Його мета — формувати простір для самовираження молодих українських творців й популяризувати їх мистецтво у світі.

2011 року International Association of Culture and Art ініціювала в Україні проект, крізь призму якого яскраво помітно творчий потенціал України на перспективу. Проект, у якому можуть брати участь молоді творці від 5 до 16 років, презентує талановитих юних митців, котрі своїми роботами пропагують креативність думки, нестандартне мислення та пошук нових візій. Координатором проекту “Конкурс образотворчого та декоративного мистецтва “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” в Україні є Львівський обласний благодійний фонд “ТОРБА”, а організатором – Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив.

Впродовж діяльності Проекту участь у ньому взяли не одна сотня дітей, які мешкають у спеціалізованих закладах Львівської області (сирітських будинках, школах інтернатах тощо). Доброчинна участь оргкомітету, спонсорів, меценатів та шанувальників мистецтва багатьох країн Європи створює для дітей, що перебувають у цих осередках, справжню подію. Візити в такі заклади є неоціненним джерелом спілкування як для гостей, так для іх мешканців.

На пам’ять про зустріч їм завжди вручається організаторами художній реманент, канцтовари, солодощі, одяг тощо. Щороку протягом тривання Проекту — з квітня по листопад, — команда оргкомітету відвідує спеціалізовані заклади, проводить для їх вихованців майстер-класи з живопису та графіки, а потім допомагає подати роботи до експозиції.

Цього року юні творці, які позбавлені батьківської опіки, традиційно мали можливість взяти участь у Проекті. Варто зазначити, що роботи таких учасників «ПРОСТО НЕБИЛИЦЬ» є позаконкурсними і приймаються до виставки без попереднього оцінювання.

До участі у Всеукраїнському проекті “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” 2019 року надійшло 878 робіт з 22-х областей України. У конкурсі взяло участь 787 робіт, з них понад три десятки від дітей позбавлених батьківської опіки, що живуть у сиротинцях Львівської області. До експозиції кращих увійшло понад 150 робіт.

Вже традиційно до складу кваліфікаційної колегії запрошуються фахівці не лише з нашої країни. До складу кваліфікаційної комісії 2019 року International Association of Culture and Art запросила 5 фахівців із образотворчого та декоративного мистецтва з України і 3 особи з-поза її меж. Цьогоріч запрошено художників, критиків мистецтва, викладачів та науковців з України, Польщі, Швейцарії та Литви:

Володимир Іванишин – художник різьби по дереву, старший викладач кафедри художнього дерева Львівської національної академії мистецтв, член Національної спілки художників України. Львів, Україна.

Алла Руденченко – доктор педагогічних наук, декан факультету декоративно-прикладного мистецтва, професор кафедри монументально-декоративного живопису Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. Київ, Україна.

Сергій Брильов – скульптор, старший викладач кафедри рисунку та живопису Київського національного університету технології та дизайну. Київ, Україна.

Наталія Копитко – художник, керівник кафедри мистецької едукації Інституту малярства і мистецької едукації Університету КЕН у Кракові. Краків, Польща.

Мар’яна Демчук – живописець, фотохудожник. Цюріх, Швейцарія.

Ігор Кожан – заслужений працівник культури України, генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. Львів, Україна.

Галина Отчич – художник-аквареліст, художник-ілюстратор, архітектор, дизайнер, Президент українського міжнародного акварельного товариства IWS Ukraine. Львів, Україна.

Вайціс Гінтаутас – художник, голова відділення живопису у Каунасі Спілки художників Литви. Каунас, Литва.

13 грудня 2019 року відбулась урочиста презентація і нагородження авторів у Львівському палаці мистецтв.

До експозиційної колекції кращих творів Всеукраїнського проекту для молодих митців «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ» 2019 року увійшли роботи зі скульптури, живопису, графіки та мішаних технік.

Особливі відзнаки отримали:

Аліса Гризун, 12 р., м. Суми;
Богдан Кіяшко, 8 р., м. Ніжин;
Вікторія Гуріна, 15 р., м. Кремінна;
Єлизавета Загамула, 16 р., м. Нікополь;
Єлизавета Макуха, 10 р., м. Шостка;
Ілона Андрущенко, 14 р., м. Львів.
Ірина Максимчук, 15 р., м. Ніжин;

Катерина Сокол, 13 р., м. Хмельницький;
Марія Чернова, 9 р., м. Кремінна;
Наталія Ребенко, 14 р., м. Середина-Буда;
Олексій Мар’єта, 13 р., м. Суми;
Ольга Антонюк, 10 р., м. Нетішин;
Поліна Ковтонюк, 15 р., м. Черкаси;
Софія Дмитренко, 11 р., м. Суми.

ЛАУРЕАТИ І СТУПЕНЯ

ЛАУРЕАТИ ІІ СТУПЕНЯ

ЛАУРЕАТИ ІІІ СТУПЕНЯ

Роботи, які увійшли до експозиційної колекції кращих творів проекту 2019 року

Звертаємо особливу увагу, що у Проекті діяльність ведеться виключно як громадська ініціатива і, відповідно, щороку докладаються великі зусилля організаторів, добродіїв, меценатів і митців України та країн-партнерів.

Державне підприємство «Укрпошта», завдяки доброзичливості та оперативності львівської дирекції, випустило чергову авторську марку Проекту.

Особлива дяка Львівському Авторському Драматичному ТЕАТРу «СПІРОГРАФ», без якого складно уявити як підготовку самого Проекту, так і проведення його урочистих заходів та гастрольних презентацій.

Деб’ютером у партнерському гроні Проекту 2019 року стала Національна спілка художників України (НСХУ).

Незважаючи на скорочення терміну презентації експозиційної збірки у Львові, виставкове турне «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ»-2019 передбачає якіснішу співпрацю з партнерами Проекту у арт-галереях поза межами Львова і України загалом.

Спільними зусиллями ми у змозі допомогти талановитим юним творцям України і презентувати їхні здобутки світові.