“ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” 2020, або 10 років популяризації творчості молодих українських митців у світі

  • 5 Грудня, 2020

4 грудня 2020 року у виставкових залах Львівського історичного музею відбулася десята (ювілейна) кульмінація Всеукраїнського проєкту для молодих митців “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ”. Програма Урочистого заходу, згідно з давно усталеними добрими традиціями з часу виникнення Проєкту, складалася із відкриття експозиції кращих художніх творів 2020 року, оголошення результатів конкурсної програми і вручення нагород авторам-переможцям на підставі рішення міжнародної кваліфікаційної колегії.

Нагадаємо, що в Україні Проєкт ініційований International Association Culture and Art ще у далекому 2011 році. І відтоді “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” успішно функціонують в Україні та за кордоном упродовж десяти років поспіль. Координатором Проєкту є Львівський обласний благодійний фонд “ТОРБА”, а його організатором – ГО “Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив”.

Мета цього конкурсу – відкрити простір для творчого самовираження молодих українських мистців й популяризувати їхнє мистецтво у світі. Завдяки зусиллям організаторів, добродіїв, меценатів і мистців України та країн-партнерів, Проєкт втілюється винятково як громадська ініціатива. За роки реалізації виставкового турне “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” вже презентувалися у Львові, Києві, Дніпрі, Житомирі (Україна), Варшаві, Кракові (Польща), Цугу (Швейцарія), Мілані (Італія), Парижі (Франція). До сьогодні експозиції усіх едицій оглянуло тисячі осіб.

Упродовж функціонування Проєкту вдалось уможливити участь не одного десятка дітей, які мешкають у спеціалізованих закладах Львова та Львівської області (сирітських будинках, школах-інтернатах тощо). Докладеними спільними зусиллями оргкомітету, спонсорів, меценатів та шанувальників мистецтва багатьох країн Європи за отримані від добродіїв кошти було придбано художній реманент, канцтовари і солодощі дітям, що перебували у цих будинках. Ініціативна команда оргкомітету приїздить до спеціалізованих закладів, проводить майстер-класи з живопису та графіки і допомагає подати роботи їхніх мешканців для участі у конкурсі. І цього року вкотре юні творці, які позбавлені батьківської опіки, мали можливість взяти участь у Проєкті.

Загалом для участі у цьогорічному Всеукраїнському проєкті було надіслано 805 робіт з 22 областей України. До участі у конкурсі закваліфіковано 638 робіт, з них 42 – від вихованців спеціалізованих закладів (дітей, які позбавлені батьківської опіки, людей з особливими потребами тощо). До складу цьогорічного журі традиційно запрошено дев’ять фахівців з образотворчого та декоративного мистецтва. Щорічно склад міжнародної колегії постійно оновлюється. У 2020 році до складу журі увійшли:

Еммануель Брюне – художник-аквареліст, голова Міжнародного акварельного товариства у Франції. Жуе-ле-Тур, Франція.

Маурі Віртанен – художник-аквареліст, голова Міжнародного акварельного товариства в Еквадорі, член Спілки художників-пластиків Румунії, член Японського міжнародного інституту акварелі, Лицар-Академік Всесвітньої академії мистецтв (Франція). Кіто, Еквадор.

Остап Ковальчук – проректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України. Київ, Україна.

Магдалена Мазік – теоретик мистецтва, керівник відділу теорії мистецтва Музею сучасного мистецтва в Кракові. Краків, Польща

Андраш Манайло – художник-живописець. Вац, Угорщина.

Силвія Мондж – художник-аквареліст, художник по склу та кераміці, член Консультативної ради у Раді директорів Міжнародного акварельного товариства, член Акварельного товариства Коста-Ріки. Викладач акварельного живопису (США, Іспанія, Мексика, Португалія, Чехія). Сан-Хосе, Коста-Ріка.

Роман Пиза – художник-вітражист. Арт-директор майстерні вітражів “РІО”. Львів, Україна.

Ореста Ремешило-Рибчинська – доцент Інституту архітектури та дизайну Національного університету “Львівська політехніка”, архітектор, кандидат філософських наук, член Національної спілки архітекторів України, член ІКОМОС. Львів, Україна.

Ростислав Шмагало – доктор мистецтвознавства, професор, декан факультету історії та теорії мистецтва Львівської національної академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України, член правління і голова секції мистецтвознавства та менеджменту мистецтва Львівської обласної організації Національної спілки художників України, член Спілки критиків та істориків мистецтва. Львів, Україна.

Через обов’язкове дотримання протиепідемічних заходів оголошення результатів конкурсної програми Проєкту “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” 2020 відбулось у живому форматі з обов’язковою умовою попередньої реєстрації та у форматі онлайн трансляції для усіх шанувальників, яким не вдалось особисто взяти участь в Урочистій церемонії. Усі охочі й зацікавлені можуть переглянути запис відео-трансляції на офіційній інтернет-сторінці організатора Проєкту (artcenter.org.ua) та координатора Проєкту (lvivtorba.com).

Захід розпочався з привітального слова генерального координатора та художнього керівника Проєкту Андрія Сендецького, який вів Урочистість. Було надано слово Роману Чмелику, директору Львівського історичного музею, у виставкових залах якого цьогоріч, як і 10 років раніше,– в 2011 році, гостинно презентує експозицію кращих художніх творів молодих художників України.

Гостями Урочистого заходу, на жаль, не змогли стати усі охочі у зв’язку з поширенням COVID-19. Та усе ж, як годиться, ними стали учасники Проєкту, партнери, меценати та офіційні гості, серед яких були особисто присутні Тетяна Скирда (офіційний представник Проєкту у місті Києві), Іван Собко (заступник голови Львівської обласної державної адміністрації), Тетяна Плугатор (в.о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА), Ольга Котовська (начальник управління інновацій департаменту освіти і науки ЛОДА), Оксана Стельмах (представник Львівської міської адміністрації).

Уперше за роки організації Проєкту на Урочистість завітали представники влади не лише з хорошим привітальним словом, а й з офіційними подяками від першої особи міста Лева та першої особи органу державної влади у Львівській області. Подяками були відзначені незмінні упродовж усіх десяти років члени оргкомітету, громадські активісти ГО “Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив”: Олег Болюк (академічний керівник Проєкту), Сергій Гаврилович (голова оргкомітету), Віра Галайко (очільниця волонтерського корпусу).

У рамках цьогорічного Проєкту було презентовано та урочисто погашено іменну ювілейну марку “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ”. П’ятий рік поспіль державне підприємство “Укрпошта” випускає авторські марки “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” (автор зображення на марці Сергій Гаврилович). Цього ж року “Укрпошта” з нагоди десятиліття Проєкту випустила на загально-національному рівні ювілейний конверт, який на лицевій стороні містить зображення художньої роботи однієї з переможниць Проєкту 2016 року (робота Є. Гриньової, 7 років, “Пішов я, хлопці, спати”). За словами представника дирекції “Укрпошта”, з 4 грудня 2020 року конверт є в продажі у всіх поштових відділеннях цієї структури на території України.

Виставку експозиційної збірки “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” 2020 можна оглянути упродовж грудня 2020 – січня 2021 у Львові за адресою: пл. Ринок 6, 3 поверх, виставкові зали Львівського історичного музею, або в онлайн-галереї Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив цілодобово.

Особливі відзнаки отримали:

Агафія Плекан 15р. Львів
Анастасія Ковтунець 10р. Полонне
Анастасія Крайня 12р. Зіньків
Ангеліна Дубас 7р. Львів
Аріна Вєта 11р. Хмельницький
Дар’я Калайкова 14р. Шостка
Денис Діжевський 13р. Суми
Діана Ковбата 16р. Охтирка
Дмитро Заворін 13р. Кремінна
Домініка Цвігун 13р. Львів
Евеліна Зоренко 12р. Сватове
Еріка Матусевич 15р. Бердянськ
Єва Тучапська 11р. Львів
Євген Павленко 12р. Одеса

Злата Гриник 10р. Суми
Ксенія Рябуха 10р. Шостка
Лука Білецький 12р. Львів
Максим Налапший 11р. Стрий
Марія Семенова 13р. Шостка
Маруся Марченко 7р. Кривий Ріг
Микола Калегін 10р. Херсон
Михайло Андреєв 12р. Херсон
Олександра Лисюк 14р. Вараш
Ольга Лисіна 12р. Полонне
Поліна Якусевич 7р. Одеса
Роксоляна Ярема 16р. Шостка
Семен Гамолін 12р. Шостка
Софія Ромейко 7р. Львів

ЛАУРЕАТИ І СТУПЕНЯ

ЛАУРЕАТИ ІІ СТУПЕНЯ

ЛАУРЕАТИ ІІІ СТУПЕНЯ

Роботи, які увійшли до експозиційної колекції кращих творів проєкту 2020 року

Оргкомітет Всеукраїнського проєкту “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ” висловлює свою глибоку вдячність усім, хто самовіддано і безкорисливо щороку допомагає успішно його реалізовувати: компанії “Текстиль-Контакт-Львів“, Fashion Studio Andriy Sendetskyy, готелю “IBIS Styles“, кондитерській компанії “Nestle”, трускавецькому Центру здоров’я “Стрекоза”, ДП “Укрпошта”, підприємству “Універсальна склонарізка”, видавництвам “Основи” та “Апріорі”, магазину іграшок “КАЗКА”, Львівській майстерні шоколаду та іншим добродіям, які постійно згадуються на сторінках щорічного каталогу кращих робіт Проєкту, сайтах організаторів, запрошеннях, афішах і листівках. У гроні добродіїв Проєкту вітаємо з дебютом ринок “Шувар”.

Особлива подяка і шана усьому колективу Львівського Авторського Драматичного ТЕАТРу “ScenA8” (t.artcenter.org.ua ) за постійне партнерство в Проєкті упродовж усіх 10 років!

Оргкомітет сердечно вдячний усім учасникам разом і кожному окремо за високий рівень художніх робіт, що були надіслані до участі у Всеукраїнському проєкті “ПРОСТО НЕБИЛИЦІ”, які репрезентуватимуть Україну світові!

“Спільними зусиллями ми у змозі допомогти талановитим юним творцям сьогодні, щоб людство пишалось ними вже завтра” – генеральний координатор та художній керівник Проєкту Андрій Сендецький.